Wil jij je inzetten voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur ondersteuning nodig hebben in de vorm van Beschermd Wonen of Beschermd Thuis?
Beschermd Wonen/Beschermd Thuis is bedoeld voor mensen van boven de 18 jaar die door psychische of psychosociale problemen 24 uur ondersteuning nodig hebben. Dit kan in een instelling zijn als er 24 uur toezicht nodig is. Of het kan een vorm van zelfstandig wonen zijn, als begeleiding op afstand of op afroep voldoende is.
Rondom de wetgeving van Beschermd Wonen is de afgelopen jaren het nodige veranderd. Zo worden alle gemeenten steeds meer verantwoordelijk voor Beschermd Wonen. In de provincie Groningen pakken de gemeenten deze ontwikkeling samen op in het programma Beschermd Wonen & Opvang. Vanuit dit programma werken de gemeenten o.a. gezamenlijk aan de transformatie van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis.
Wat ga je doen als Indicatiesteller?
- Je onderzoekt de situatie van de burger en beoordeelt of hij/zij voldoet aan de toelatingscriteria van Beschermd Wonen, waaronder kwetsbaarheid en binding conform landelijke toegankelijkheid. Hiervoor voer je onder andere een indicatiegesprek met de burger en zijn/haar netwerk;
- Je draagt zorg voor de behandeling en afhandeling van WMO (beschermd wonen) aanvragen;
- Je onderzoekt de aanvraag op rechtmatigheid en stelt een indicatie. De resultaten van je onderzoek communiceer je middels een zorgvuldig opgesteld onderzoeksverslag welke dient als basis voor het besluit;
- Je indiceert de noodzaak waarbij je de kaders van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de gemeentelijke wet- en regelgeving gebruikt;
- Je voert evaluatie- en uitstroomgesprekken en hebt regie op het proces;
- Je voert regelmatig overleg met keten- en samenwerkingspartners, zoals o.a. de collega’s van het sociaal team, behandelaren en aanbieders;
- Je signaleert knelpunten in de keten en je zorgt dat die op de juiste tafel besproken worden.
Wat neem je mee als Indicatiesteller?
- een HBO diploma in één van de volgende richtingen: Social Work (MDW/SPH), Sociaal psychiatrisch verpleegkundige, psychologie, etc. (een HBO werk- en denkniveau in combi met jouw bereidheid tot het afronden van een passende HBO opleiding kan ook volstaan);
- het toepassen van de criteria vanuit wet- en regelgeving WMO, Jeugd en Participatie;
- kennis van aanverwante regelgeving vanuit de Wlz, ZVW en Justitie;
- je hebt werkervaring in of affiniteit met het GGZ-werkveld en/of Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang, ambulante ondersteuning of Jeugdzorg;
- ruime kennis van de sociale kaart van de provincie Groningen;
- bekendheid en affiniteit met ontwikkelingen in het sociale domein;
- bekendheid met de transformatie binnen beschermd wonen en opvang.
Jouw competenties:
- Stevigheid in het werk van de indicatiesteller uit zich in besluitvaardigheid en client- en oplossingsgericht werken. Wat gericht is op het plaatsen van een cliënt op een plek bij een zorgaanbieder die goed past bij de problematiek en hulpvraag van de cliënt.
- Je constant bewust zijn waarmee je bezig bent in de omgang met de cliënt en de behandeling van diens problematiek is essentieel voor de functie. Het omgaan met diens levensverhaal eist zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid en integriteit van de medewerker.
- De problematiek van de cliënt is vaak complex. De medewerker gaat voor het vinden van de best passende oplossing in gesprek met de cliënt en zorgverleners. De opdracht aan medewerker is beide te adviseren welke oplossing het best passend is en cliënt en zorgverlener daarvan te overtuigen.
- Door de complexiteit van de problematiek is de match met de juiste begeleiding door zorgverleners vaak een zoektocht voor de medewerker. Voor het realiseren van een juiste match wordt van de medewerker dan ook creativiteit, flexibiliteit en besluitvaardigheid verwacht.
- De medewerker is een teamspeler. Zowel voor een goede afstemming van het werk binnen de keten als het ondersteunend zijn aan en terug kunnen vallen op de collega’s.
- Het vraagt een zekere politiek/bestuurlijke gevoeligheid.
- Het adequaat adviseren ter oplossing van cliëntproblematieken vraagt om het ontwarren van een complex van meerdere aspecten van het probleem. Daarvoor is analytisch vermogen en oordeelsvorming nodig waardoor hoofd- van bijzaken worden gescheiden en er juist geprioriteerd wordt.
- Verder ben je goed in het plannen en organiseren van je eigen werk, stressbestendig en energiek.
Samenvatting:
Start: in overleg
Einde: 30-06-2023 (verlenging mogelijk)
Uren: 32-36 uur
Salaris: €2.865- €4.208
Vragen?
Bel voor vragen over de vacature met Leandra Klunder 06-82041658 of Evelien Luinge 06-48081870. Ook per whatsapp bereikbaar!