Terug naar site

Programmamanager omgevingswet

Heb jij verstand van de omgevingswet?

· Anders

Voor een gemeente in de provincie Friesland zijn wij op zoek naar een Programmanager Omgevingswet (20 uur, van 1 maart 2021 tot en met 31 december 2022).

Functie informatie

Als programmamanager geef je sturing aan de implementatie van de Omgevingswet, en zorgt ervoor dat de gemeente voor 1 januari 2022 voldoet aan de minimale eisen van de VNG. Daarnaast zorg je dat de gemeente haar eigen programmadoelstellingen realiseert. Het goed functioneren van de organisatie onder de nieuwe wet, integraliteit en participatie in de uitvoering en werken vanuit de bedoeling zijn hier belangrijke onderdelen van. Het is jouw taak te sturen op het tempo, doelbereik, samenhang, en draagvlak. Ook zie je toe op de haalbaarheid, efficiency, financiën en de capaciteitsvraag.

De gemeente ligt goed op koers met de voorbereidingen op de Omgevingswet die op 1 januari in 2022 in werking treedt. De implementatie van de Omgevingswet is de komende jaren één van de grootste en belangrijkste opgaven binnen de gemeente. Het vraagt om ontwikkelingen in een groot deel van de organisatie. Het programma is opgedeeld in vijf kernopgaven: Beleid (Omgevingsvisie en programma’s), Regels (Omgevingsplan, Bruidsschat en andere juridische aspecten), Klantreizen (werkprocessen vergunningverlening en ontwikkeling), Digitaal Stelsel Omgevingswet (software) en Communicatie en Ontwikkeling (kennis, kunde, cultuur/houding & gedrag). Verder is afstemming op aangrenzende ontwikkelingen als de Wet kwaliteitsborging en Werken vanuit de bedoeling van belang.

In de dagelijkse praktijk geef je sturing aan het programmateam en zorgt er met hen voor dat de stuurgroep, college en raad goed en tijdig zijn aangehaakt, evenals alle collega’s op de werkvloer. Het programmateam bestaat uit de programmamanager, de drie projectleiders van de deelprojecten, een communicatieadviseur en de projectmedewerker. De projectleiders werken ieder aan de eigen kernopgave en geven sturing aan meerdere interdisciplinaire projectteams.

De werkzaamheden

 • Je geeft leiding aan het programma implementatie Omgevingswet en ziet er op toe dat de gemeente 1 januari 2022 gereed is voor de Omgevingswet en de gestelde programmadoelen bereikt.
 • Je geeft sturing aan het programmateam (projectleiders) en stuurt op de samenhang tussen de deelprojecten.
 • Je bereidt de stuurgroepen voor (=afdelingshoofden), en zorgt dat wethouder, college en raad goed aangehaakt zijn en de benodigde keuzen kunnen maken en verdedigen.
 • Je hebt betrokkenheid bij de communicatie, kennisdeling en participatie intern en extern.
 • Je ziet er bij de afronding van projecten toe op de overgang van het programma naar de lijn.

Wat wij vragen

 • Minimaal een afgeronde HBO opleiding in de richting van Planologie, Bestuurskunde of vergelijkbaar;
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring als Programmamanager binnen een gemeentelijke organisatie;
 • Actuele kennis van de Omgevingswet;
 • Je weet mensen te verbinden rond opgaven en ze in hun kracht te zetten;
 • Je denkt in kansen en weet overtuigend te communiceren;
 • Je ziet de bredere samenhang en weet te sturen op doelbereik;
 • Je weet complexe vraagstukken toegankelijk te maken voor de verschillende doelgroepen;
Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK